Gezond blijven doe je zelf! Deel 3: Mentale gezondheid

25-11-2022

"Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles geven. Weg wat teveel is, geen stress aan m'n lijf..." zong Raymond Van Het Groenewoud al in 1975. We wensen we het iedereen toe, maar eigenlijk moeten we er zelf voor werken. Het Vlaams Agentschap voor Gezond Leven deelt kennis over geluk onder in de 3 delen van de geluksdriehoek, jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn en je goed voelen.

We horen niet anders in het nieuws dan hoge depressiecijfers, er zijn opvallend hogere zelfmoordcijfers bij oudere mannen en ik start mijn betoog met 'je moet zelf werken voor je geluk'. Hoe dan? 

Jezelf kunnen zijn, tijd en energie kunnen investeren in dingen waar je belang aan hecht is zo belangrijk. Dirk Doucet pleit met luide stem op bijeenkomsten voor senioren 'Blijf architect van je eigen leven', je hoeft geen verantwoordelijkheden af te geven omdat je ouder wordt. Hierbij hoort ook dat je zelf veel verantwoordelijkheid in handen neemt om beter ouder te worden, goed zorgen voor je lichaam, geest, geheugen én omgeving.  

Het netwerk, je familie, vrienden, buren, is een factor die steeds terugkomt als het gaat over geluk. Ons welbevinden wordt mee geboost als we goed omringd zijn en onze omgeving geeft steun en ondersteuning als het minder goed gaat. Mensen zijn sociale wezens, we maken deel uit van een gemeenschap en hebben contact met anderen nodig, zelfs kleine gesprekjes met vreemden hebben een positief effect op je geluksgevoel. Naarmate je ouder wordt is het moeilijker om je netwerk te onderhouden of op te bouwen, misschien heb je altijd getwijfeld om vrijwilligerswerk te gaan doen of spreken de zeer gevarieerde activiteiten van de Okra je wel aan. (In het kader van de seniorenweek sloot ik een middagje aan, ik leerde een heleboel fijne mensen kennen én won mijn allereerste potje Rummikub).

Waar wordt jij gelukkig van? Wat geeft je een goed gevoel? Welke zorgen staan je mentaal welbevinden in de weg? Je hoeft er geen agendapunt van te maken, maar breek de muren af. Praat met je kinderen en kleinkinderen, ouders en grootouders. Waar en hoe wil jij graag ouder worden? Je hoeft niet op de klassieke oplossingen vast te lopen, laat je informeren en omring je met meningen en ideeën. Denk alvast na over de toekomst want de toekomst begint nu!