Mobiliteit is vrijheid!

26-11-2022


Mobiliteit is het gemak waar iemand zich mee verplaatst. Naarmate mensen ouder worden, neemt hun mobiliteit af. Van de 65plussers kampt 26% met mobiliteitsbeperkingen, zoals moeite met lopen, opstaan of bukken. Bij de 75 plussers is dit al 4 op 10. Dit betekent dat zij voor veel dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van hulpmiddelen, vervoers-of zorgvoorzieningen. Een beperkte mobiliteit zorgt ervoor dat het moeilijker is om je sociale contacten te onderhouden, wat impact heeft op de mentale gezondheid.

Mobiel zijn en blijven vraagt een serieuze inspanning, zowel mentaal als fysiek. Eerst en vooral moet je mentaal een grens over, je moet leren aanvaarden dat dankzij je gezegende leeftijd niet alle fysieke activiteiten meer vanzelf gaan. Met het behouden of herwinnen van je vrijheid gaat misschien de aanschaf van een wandelstok of rollator gepaard. Vind je het gênant dat je begint te sukkelen? Bekijk het even van de andere kant, als ik iemand tegenkom met een rollator denk ik steeds 'Knap, die laat zich niet opsluiten!'. Misschien bieden je naasten nog net iets meer weerstand tegen je wandeling of tripje naar de supermarkt. Ze zijn bezorgd, met de beste bedoelingen, probeer een compromis te vinden: je kan een gsm met noodknop aanschaffen, een personenalarm met GPS-functie of zoek iemand die je geregeld wil vergezellen. Mogelijkheden genoeg om tot een goede compromis te komen.

We overlopen hieronder enkele mogelijkheden voor binnenshuis of kortere afstand en voor langere afstanden. Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat het moeilijk is om je te verplaatsen zoals evenwichtsproblemen, rugklachten, reuma, artrose,... Binnenshuis zijn een wandelstok of een rollator vaak een goede oplossing om een houvast te hebben en je zekerder te voelen. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde verkoop-/verhuurfirma, zodat je buitenkomt met een exemplaar dat op de juiste lengte wordt afgesteld en aansluit bij jouw manier van leven zoals bvb. een rollator die licht en plooibaar is om in de auto te steken of een steviger exemplaar met een metalen mandje vooraan als je te voet je boodschappen gaat doen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Voor de grotere afstanden laten we de auto en het openbaar vervoer even buiten beschouwing. Niet iedereen is op hogere leeftijd nog geschikt om met de wagen te rijden ( je kan je steeds laten testen bij CARA) of heeft zelfs een rijbewijs. De meeste ouderen hebben schrik om het openbaar vervoer te nemen en dan nog weet je net als ik dat het op veel plaatsen niet toereikend is. Voor een geplande uitstap of doktersbezoek kan je -mits reservatie vooraf- rekenen op de Minder Mobielen Centrale. Vervoer vinden als je rolstoelgebonden bent is niet altijd even vanzelfsprekend, dit kan via de Handicar, maar er zijn tegenwoordig ook al verschillende taxibedrijven die rolstoelvervoer aanbieden. Heb je al een thuishulp, oppashulp of maak je gebruik van een Helpper, vaak hebben zij een wagen ter beschikking en kunnen zij je mits een forfait voor het gereden aantal kilometers ook naar je bestemming brengen.

Klinkt allemaal heel mobiel maar weinig vrij? Ben je liefst onafhankelijk, houdt een druppeltje regen je niet tegen en 20km is ver genoeg van huis? Dan is een scootmobiel voor jou de ideale oplossing. Er is ontzettend veel keuze, van een lichtgewicht dat je zo in je koffer steekt tot een stevige alleterreinscooter waar je 40km mee aflegt. Zelfs een tweezit voor jou en je partner behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor ga je best eens langs bij een verdeler, zij hebben het aanbod en de kennis om je te ondersteunen voor een juiste keuze en zoeken uit of je in aanmerking komt voor een terugbetaling. 

Waarom al die moeite om buiten te komen? Ik verwijs graag even terug naar de artikels van de vorige dagen, mobiel zijn zorgt ervoor dat je je netwerk kan onderhouden. Contacten zorgen voor een boost voor je welbevinden. Mobiel blijven is beter ouder worden!